Opmerkelijkste records op de Olympische Spelen

De Olympische Spelen gaan ver terug in de tijd en elk jaar stijgt het niveau. De atleten worden niet alleen een stuk sneller en sterker, maar ook de slimmigheidjes helpen in het voordeel van de nieuwe generatie. Hierdoor worden er elk toernooi weer opnieuw oude records verbroken. Maar zelfs vandaag de dag staan er nog acht Olympische records in de boeken die niet snel verbroken zullen gaan worden. Hieronder hebben wij enkele opmerkelijke records genoteerd:

Dimitri Loundras

Lange tijd waren de regels omtrent de Olympische Spelen erg strikt, maar in 1896 werden er enkele aanpassingen gedaan in het reglement. De leeftijd van de sporters ging in één klap drastisch omlaag, in dat jaar werd Dimitrios Loundras de jongste atleet ooit op de OS. Deze tienjarige jongen (en 218 dagen) was ook gelijk succesvol. De jonge sporter won de bronzen medaille op de brug met gelijke leggers. Dat Loundras een medaille won was geen verrassingen, er deden op deze discipline slechts drie teams mee.

Nadia Comaneci

De naam Nadia Comaneci zal hoogstwaarschijnlijk nooit uit de geschiedenisboeken verdwijnen. De Roemeense gymnaste wist in 1976 namelijk het ondenkbare te doen. In Montreal pakte Comaneci namelijk de volle tien punten, oftewel de perfecte eindscore. Het is overigens niet meer mogelijk om deze score te behalen vanwege nieuwe regels, hierdoor zal dit record voorlopig of misschien nooit meer worden behaald.

Bob Beamon

Als wij verspringen zeggen dan zal de naam Bob Beamon al snel volgen. Deze Amerikaan sprong in 1968 namelijk een nieuw Olympische record van 8 meter en 90 centimeter. Opmerkelijk genoeg werd deze afstand overtroffen door een andere Amerikaan in 1991, maar hoogstwaarschijnlijk is hier doping bij in het spel. Desondanks zien wij het record van Beamon op de Olympische Spelen nog wel even staan.

Verenigde Staten

Het record voor meeste medailles tijdens één editie van de Olympische Spelen voor een single land staat op naam van de Verenigde Staten. Dit land won op Spelen van 1904 namelijk een waanzinnig aantal van 239 medailles. Toegegeven, het evenement werd gehouden in Louisville en de meeste landen moesten vanwege de afstand verstek laten gaan. Hierdoor hadden de Amerikanen bizar weinig tegenstand op de Spelen en lagen alle medailles voor het oprapen.